Zając odżywia się wyłącznie pokarmem roślinnym. W skład jego jadłospisu wchodzi większość roślin uprawnych w różnej postaci, trawy i rozmaite zioła, pączki, młode pędy, a także kora grubszych gałęzi i pni drzew oraz krzewów, ponadto niektóre owoce, nasiona oraz grzyby. Według danych z terenu RFN w diecie zająca znajduje się aż 77 gatunków roślin, w tym 35 gatunków z dość dużym udziałem. Zające selektywnie zjadają określone rośliny. W badaniach preferencji kory drzew uzyskano następujący szereg: jabłoń, wierzba, głóg, osika, robinia, dąb. Skład pokarmu oczywiście zależy też od pory roku.

Pełna dzienna dawka żywieniowa zająca wynosi 800-1000 g świeżej masy  Na czas zimowy zając odkłada spory zapas tłuszczu  wokoło nerkowego i jelitowego. Straty w masie ciała wskutek ubytków energetycznych w tym okresie nie mogą jednak (bez szkody dla zwierzęcia) przekroczyć 15%.

Zając w zasadzie nie pije wody. Wystarcza mu woda zawarta w pokarmie oraz kropelki rosy lub deszczu na roślinach. Znane są jednak sporadyczne wypadki picia przez zające wody z rowów, kałuż itp. Kał zająca to lekko spłaszczone, okrągłe bobki. Produktem pierwszej fazy trawienia pokarmu, głównie w jelicie ślepym, jest miękki kał, który zostaje ponownie zjadany bezpośrednia po wyjściu z odbytu. W ten sposób około 80% pokarmu przechodzi dwukrotnie przez przewód pokarmowy, co powoduje lepsze wykorzystanie nieobfitującego w składniki odżywcze trawiastego pokarmu zająca.